Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit
Ifjúsági,  Könyvajánló

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit!

Lehet, hogy kicsit meglepő lesz nálam olvasni a mai poszt főszereplőjéről, de teljesen belezúgtam a karantén idején az Agócs Írisz közösségi oldalán megosztott krumplis rajzokba, így amikor megneszeltem, hogy könyvben is érkeznek a krumplik, tudtam, hogy nem hagyhatom ki.
Agócs Írisz napjaink egyik, ha nem a legszuperebb illusztrátora. Jellegzetes munkáival nem csupán saját könyveiben, de több külföldi mesekönyvben és Berg Judit sorozataiban is találkozhatunk, de Varró Dani, Tandori Dezső és Böszörményi Gyula gyerekeknek szóló könyveit is illusztrálta már. Legfrissebb saját könyve a Rajzolj egy krumplit!, amely a Facebookon megosztott bejegyzéseiből született meg.


A könyv célja, hogy kicsiknek és nagyoknak a lehető legegyszerűbben segítsen mindenféle cuki állat-és emberfigurákat megrajzolni, hiszen ahogyan a bevezetőben írja, krumplit mindenki tud rajzolni. És tényleg. Egy kis göcsörtös, kacskaringós krumpliból meglepő, de könnyen lesz mackó, süni, nyuszi, de még akár denevér is. A variációk száma végtelen, és mint kiderült, ha tudsz medvét rajzolni krumpliból, akkor gyakorlatilag az állatok jó nyolcvan százalékát ki is pipáltad. A süni is csak indiánjelmezbe bújt medve. Írisz bebizonyította.  

rajzolj egy krumplit!

Az, hogy eredetileg gyerekkönyvről beszélünk, ne tartson vissza senkit, harmincon túl is rendkívül szórakoztató és flow-élményt adó „olvasmány” volt, ami azon túl, hogy teljesen kikapcsolt, váratlanul egy új hobbit is adott. Az, hogy az igazi célcsoport, a gyerekek körében teljes sikert fog aratni, nyilvánvaló. A rajzok lépései aprólékosan és érthetően vannak felvázolva, cuki kis bevezetőkkel és mindig biztat arra, hogy bátran gondoljuk tovább a figurát. Semmi más nem kell hozzá, mint egy adag színes ceruza, rajzlap és grafitceruza, de haladóbbak próbálkozhatnak filctollal, temperával, akvarellel, tényleg csak a fantázia szabhat határt. A hátulján öt és nyolc év közöttieknek ajánlják egyébként a könyvet, de mint említettem, minden életkorban rendkívül szórakoztató, és remek közös családi program lehet az ebből való rajzolgatás.

Rajzolj egy krumplit!

Meggyőződésem egyébként, hogy én vagyok a világ legbénább rajzolója. Sosem volt sikerélményem, soha nem bátorítottak a rajztanáraim – pedig egészen az általános iskoláig imádtam rajzolni és titkon, sokáig nagy álmom volt, hogy grafikus legyek. Nem lettem az, de elképedve csodálom azokat, akiknek megadatott ez a tehetség és ebből élhetnek.
Viszont ez a könyv átkattintott egy kapcsolót a fejemben, és arra eszméltem, hogy elkezdtem rajzolni. Közel sem profin, nem szépen, de segített elengedni a maximalizmusomat és a tökéletesre törekvést, így simán csak élvezem, hogy 1-2 órára totálisan kiszakadok a világból és még a saját fejemből is. Felszabadító.

Rajzolj egy krumplit+
Volt profi segítségem is.

Ennek a könyvnek köszönhetem például a blog fejlécében lévő kis illusztrációt is, amit a Rajzolj egy krumplit! nélkül soha, de soha nem mertem volna bevállalni, mert egyszerűen nem hittem el, hogy képes vagyok rá.
Szívből ajánlom a könyvet mindenkinek, a gerincen lévő számozás alapján pedig reménykedem, hogy idővel érkezik majd a folytatás is. 

A könyv adatai
Kiadó: Pagony
Kiadás: Keménytáblás
Oldalszám: 64
Kiadás éve: 2020
Moly
Rajzolj egy krumplit

Agócs Írisz az egyik legismertebb magyar illusztrátor és mesekönyvíró, aki a Pagony kiadóval összefogva egy rendkívül kedves, kreativitást fejlesztő kötetet jelentetett meg, kicsik és nagyok örömére egyaránt. Bloggereink is lelkesen rajzolgatták a különböző krumplikat, s alkottak belőlük medvéket, lajhárokat, elefántokat. Tarts velünk, hogy esélyed legyen megnyerni a kiadó által felajánlott példányt!

Nyereményjáték

Agócs Írisz rendkívül sok mesekönyvbe lehelt életet figuráival, a mostani játék során pedig ezeket vesszük sorra. Minden állomáson találhattok egy rajzot, ami Írisz kezéből került ki, nektek pedig azt kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik könyv borítójáról származik az illusztráció.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

BLOGTURNÉ KLUB

09.03.   Booktastic Boglinc
09.04.   Utószó
09.05.   Spirit Bliss
09.06.   Nem félünk a könyvektől
09.07.   Flora the Sweaterist
09.08.   Csak olvass!
09.09.   Könyv és más
09.10.   Veronika’s Reader Feeder
09.11.   Kelly és Lupi olvas
09.12.   Dreamworld blog
09.13.   A szofisztikált macska


Fülszöveg

„Rajzolj egy fáradt krumplit! Egy könyvet, amiben efféle mondatok vannak, csak szeretni lehet. Ez pedig pont egy ilyen könyv! Ráadásul krumplit rajzolni mindenki tud – ellentétben a Rendes Körrel, amit csak viszonylag kevesen. De nyugalom: ezeken az oldalakon Rendes Körökről szó sem esik! Arról viszont annál inkább, hogy egy (fáradt, jókedvű, gömbölyű, esetleg hosszúkás) krumpliból bármi lehet: medve, mókus, lajhár, csiga vagy akár még krokodil is! Tényleg bármi! És mindehhez csak néhány vonalra van szükség – na meg Agócs Írisz jókedvére és kifogyhatatlan ötleteire. Úgyhogy szerintem mindenki bátran ragadjon papírt meg ceruzát, és a szerző segítségével próbálja ki: egy krumpliból hogyan lehet valóban: BÁRMI. És higgyék el nekem: aki így tesz, az egészen biztosan rájön egy nagyon fontos dologra (amit e könyv írója és rajzolója már régen tud): hogy sokkal kerekebb a világ, ha krumpli alakú!” Így ajánlja Dániel András ezt a szuper könyvet.
Rajzolásra fel!