Szerelmi bűnügyek
Klasszikus,  Könyvajánló,  Krimi

Agatha Christie: Szerelmi bűnügyek

Örömmel nyugtáztam, hogy az Adventi krimik és a Szentivánéji krimik után a Helikon Kiadó újabb Agatha Christie novellagyűjteménnyel jelentkezik, ezúttal a szerelem témájára fűzve fel a válogatást. A Szerelmi bűnügyek stílszerűen február közepén jelent meg, történeteiben pedig a szerelem, a szerelmi indítékok vannak hangsúlyban, olyan, már jól ismert főszereplőkkel az élen, mint Poirot, Miss Marple, Tommy és Tuppence, Mr. Parker Pyne, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite.

A tizenöt hosszabb, rövidebb történet Agatha Christie-től már megszokott stílusban mesél el rejtélyes bűnügyeket, a végén nem egyszer váratlan csattanóval. Nem titok, hogy Poirot az egyik kedvenc irodalmi karakterem, ennek ellenére ezekben a gyűjteményekben sokkal jobban szeretem azokat a történeteket, amely középpontjában az általam kevésbé ismert Christie-alakok állnak, ilyen például a nyomozópáros házaspár, Tommy és Tuppence, de nagyon kedvelem a mindig rendkívül fifikás Mr. Pyne-t, a misztikus, titokzatos Mr. Quint és az ő elmaradhatatlan jóbarátját, Mr. Satterthwaite-et.

Igazság szerint a kötetben szereplő összes írás élvezetes, de mindig akadnak kedvencek közöttük – most sem volt ez másként. Érdekes módon most egy kevésbé „krimis” történet fogott meg a legjobban. A gazdag hölgy esete című novella egy olyan nőről szól, aki jó dolgában már nem tud mit kezdeni magával, semmi sem okoz örömet számára, hiába a mesés gazdagsága, ezért felkeresi Mr. Pyne-t, hogy az busás fizetségért cserébe segítsen neki visszanyerni az életkedvét és az örömet. Nem lövöm le a poént, de Mr. Pyne igencsak rendhagyó módszerhez folyamodik az ügy érdekében, és annak ellenére, hogy a történet mondanivalója némileg elcsépelt és kissé didaktikus is, mégis nagyon tetszett.
De kiemelhetném még Tommy és Tuppence gyilkossági esetét, amelyet ezúttal nem egy, hanem két összefüggő novellában oldanak meg végül, egy napilap címsorának segítségével.
Ami egy kicsit zavart, hogy két olyan írás is szerepel a kötetben – Halál a Níluson, Kettős bűnjel –, amelyet már olvashattunk a Szentivánéji krimik válogatásban. Biztosan lehetett volna olyan írást találni, ami beleillik a tematikába, de még nem szerepelt ezekben a kötetekben. Ez egyébként nem hiszem, hogy a kiadó hibája lenne, gondolom, hogy az eredeti kiadásban is így van.

A tematikát illetően a szerelem, mint téma igazából nem hangsúlyos, csak ha kifejezetten arra koncentrál az olvasó – hasonlóan, mint a Szentivánéji krimiknél a nyár, ez csak egy kis plusz adalék a hangulathoz.
Agatha Christie-rajongóknak kihagyhatatlan kötet. Szuper válogatás, ami nem mellesleg csodálatosan mutat a gyűjteményben. De azoknak is bátran tudom ajánlani, akik még csak most ismerkednek AC munkásságával, mert ezekben az írásokban a szerző változatos stílusát is megismerhetjük. Olyan, mint egy jó kis kóstoló a főétkezés előtt.

A könyv adatai
Eredeti cím: A Deadly Affair
Kiadó: Helikon
Fordító: Borbás Mária, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Kállai Tibor, Katona Tamás, Sipos Katalin
Kiadás: Keménytáblás
Oldalszám: 300
Kiadás éve: 2022
Moly

A Helikon kiadó jóvoltából újabb szemet gyönyörködtető Agatha Christie gyűjtemény jelent meg nemrég. A mostani novelláskötetben szerelmi bűnügyekről olvashatunk, és megtudhatjuk, hogy a szerelem milyen furcsa dolgokra képes. Tartsatok bloggereinkkel, akik elmerülnek Mr. Quin, Parker Pyne, M. Poirot, Miss Marple és Tommy és Tuppence nyomozásaiban. Mivel a turné végén egy szerencsés olvasónk megnyerheti a Helikon kiadónak hála a könyvet, azt javasoljuk, hogy ne felejtsetek el játszani se!

Nyereményjáték

Mivel a Szerelmi ​bűnügyek c. kötetben több híres detektívet / nyomozópárost megismerhetünk meg, úgy döntöttünk, hogy ideje próbára tenni a krimi ismereteiteket! Minden állomáson találtok egy sziluettet, ami egy-egy ismertebb alakhoz tartozik. A feladatotok kitalálni a nevét, és beírni a megfelelő rubrikába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista 

[Blogturné Klub]

6 – Readinspo

9 – A Szofisztikált Macska

12 – Booktastic Boglinc

15 – Hagyjatok! Olvasok!


Fülszöveg

A szerelem furcsa dolgokra képes. Néha a legjobbat, olykor pedig a legrosszabbat hozza ki belőlünk. Agatha Christie, az emberi lélek páratlan ismerője e kötet novelláiban is mesterien fonja szerelmi bűnügyeinek szálait. Kedvenc detektíveinkkel meglepő helyszíneken találkozhatunk ? Mr. Satterthwaite az operába látogat Mr. Harley Quinnel, Parker Pyne hajókázik (de ez egy másik halál a Níluson!), Poirot vidéken időzik, és a darázsfészkek kiirtásának módjait tanulmányozza, Miss Marple egy falusi szerelmi gyilkosságot old meg, Tommy és Tuppence egy apróhirdetés nyomán bálba megy. Megtudhatjuk, miért fontos a bridzsben a treff király, hogy mit nem bocsát meg soha egy máskülönben elnéző feleség, és hogy mihez kezdhet a millióival egy életunt gazdag hölgy.

Ez a kötet csupa-csupa szerelem és szenvedély…

De a szerelem néha sötét, és nem mindig boldogít. És ezt a krimi királynőjénél senki sem tudta jobban.