Szentivánéji krimik
Klasszikus,  Könyvajánló,  Krimi

Agatha Christie: Szentivánéji krimik

A Helikon Kiadó a karácsonyi válogatás után elhozta a magyar olvasóknak a kötet nyári verzióját, amely a Szentivánéji krimik címet kapta és hasonlóan lenyűgöző külsőt kapott, mint a téli kiadás.


Agatha Christie-t olvasni mindig élmény. Van egy sajátos hangulata az írásainak, amit még soha, senkinek sem sikerült leutánozni és igazság szerint én nem is feltétlenül a nyomozások miatt szeretem az ő történeteit, hanem az atmoszféra miatt. Sokáig csak Poirot történeteit ismertem, aztán nyitottam Ms. Marple felé is, télen pedig elolvastam az Adventi krimik című válogatást, amely után egyértelművé vált, hogy Agatha Christie még rengeteg nagyon érdekes szereplőt teremtett írói pályafutása során. Nem beszélve arról, hogy mennyire sokszínűek voltak azok a novellák.

A kötet koncepciója ugyanaz, mint az elődjének. Nyárias hangulatú, hosszabb-rövidebb írások vannak összeválogatva AC különböző főszereplőivel a középpontban. Minden novella előtt egy kis piktogram jelzi, hogy kire számíthatunk a történet során, a bevezető pedig egy kis személyes történet az írónő gyerekkorából.

Mint minden válogatásban, ebben is vannak erősebb és kissé gyengébb történetek. Nekem személyes kedvenceim voltak a kissé misztikusabb hangulatú írások, amelyek közül nem egy képviseltette magát a kötetben – sajnálatomra Mr. Quin ezúttal csak egy novellában bukkant fel (A Harlekin ösvény), pedig róla még szívesen olvastam volna már az előző kötetben is többet. Eddig nem ismertem Agatha Christie ezen oldalát, fogalmam sem volt, hogy mennyire jól képes hátborzongató, már már félelmetes, misztikus hangulatot csempészni az írásaiba.

Hogy megemlítsek egy-két konkrét írást is, kiemelném a Jane állást keres című novellát, amely egy meglepően izgalmas, mozgalmas történet, amelyben a főszereplő egy furcsa álláshirdetésre jelentkezik, ami egyáltalán nem veszélytelen munkát rejt, de arra maga sem számít, ami végül történni fog. Ez a sztori azért tetszett annyira, mert szokatlanul nem volt Agatha Christie-s, közben meg mégis.

A másik érdekes írás a kötetet záró történet, amely egyben az egyik leghosszabb írás is a könyvben. A hihetetlen betörés című történetben egy fontos katonai tervrajz eltűnése miatt keresik meg Poirot-t a szereplők. Maroknyi gyanúsított, akik közül van egy igencsak gyanús személy és persze a tény, hogy nagyjából lehetetlen kivitelezni a bűntényt, ami mégis megtörtént. Természetesen a kis belgát nem lehet átverni, így hamar rájön a trükkre és magára a tettes kilétére is fény derül, viszont a befejezés azért is érdekes, mert morálisan megkérdőjelezhető, de igazából lehet, hogy mégsem?

Feltűnik a történetekben egy Mr. Bond nevű szereplő is, aki ezúttal nem a híres 007-es, hanem egy véletlen smaragdlopásba keveredett fiatalember, de olvashatunk még Miss Marple, Tommy és Tuppence, Mr. Parker Pyne kalandjairól is. Van itt gyilkosság, emberrablás, lopás, csalás, mindenféle nyakatekert bűntény, amit csak a legdörzsöltebb nyomozók és szereplők tudnak felderíteni. A Szentivánéji krimik történeteinek mindegyike könnyed, magával ragadó írás, a hosszuk is pont megfelelő, így akár egyet-egyet csemegézve, de egyszerre is el lehet olvasni mindet. Én mohó voltam és egy az egyben ledaráltam az egész könyvet. Így is jó volt, de az Adventi krimiket lassan, beosztva olvastam még télen.

A nyári hangulat a Szentivánéji krimik esetében nem jött át annyira, mint anno a karácsonyi válogatásnál a téli, ünnepi atmoszféra, de ez igazából nem volt zavaró – mint a bevezetőben is írtam, Agatha Christie-t olvasni mindig élmény, tök mindegy, hogy milyen évszak van. Ez a kötet is megbecsült helyre kerül a polcomon, és nem csak azért, mert bámulatosan szép, hanem mert jó is.
Remélem, lesznek még hasonló válogatások, én nagyon örülnék például egy őszies hangulatú kötetnek, az igazi kuckózós, olvasós időkre!

Szentivánéji krimik
A könyv adatai
Eredeti cím: Midsummer Mysteries: Secrets and Suspense from the Queen of Crime
Kiadó: Helikon Kiadó
Fordítók:   Kállai Tibor, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Sipos Katalin, Prekop Gabriella, Katona Tamás, Kada Júlia
Oldalszám: 320
Kiadás: Keménytáblás
Megjelenés: 2021
Moly
Szentivánéji krimik
Szentivánéji krimik

Nincs is jobb, mint Agatha Christie novellákkal hangolódni a nyaralásra! A Helikon Kiadó gondozásában megjelent Szentivánéji krimik történeteiben a krimi királynőjének összes híres szereplője felbukkan, hogy nyári hangulatba hozzák az olvasót. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, és nyerjetek egy példányt a kötetből!

Nyereményjáték

Játékunkban ezúttal Agatha Christie műveit keressük! Az Szentivánéji krimik oldalain számos híres szereplő bukkan fel az írónő egyéb regényeiből. Az állomásokon található idézetek alapján keressétek meg ezeknek a könyveknek címét és írjátok be a Rafflecopter dobozba.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

„Az orra felfelé meredt, és egy kis piros festék könnyűszerrel bohócorrá varázsolhatta volna. A szája is nagy, szomorú bohócszáj volt. Mrs. Bantry nem tudta eldönteni, vajon éppen szörnyű mérges-e, vagy mindig olyan, mintha szörnyű mérges lenne.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

08.14: Readinspo 
08.16  A Szofisztikált Macska
08.18: Spirit Bliss Sárga könyves út
08.20: Flora the Sweaterist
08.22: Hagyjatok! Olvasok!
08.24: Booktastic Boglinc


Fülszöveg

Nyár… melegszik az idő, és szárba szökken a gonoszság is. Agatha Christie nyomozói ördögi kihívásokkal néznek szembe szerte a világban: Cornwallban, a francia Riviérán, a delphoi templom tövében vagy vidéki úriházakban. Sőt még James Bond is feltűnik ezeken a lapokon… bár ő egy másik James Bond.
Elő a nyugággyal, és élvezzük a csavaros történeteket, a tévútra vezető nyomokat! Ahogy a Biblia írja, Isten felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra. A jókat ebben a kötetben is Miss Marple, Hercule Poirot, Parker Pyne, Mr. Harley Quin, valamint Tommy és Tuppence képviseli.