Adventi krimik
Könyvajánló,  Krimi

Agatha Christie: Adventi krimik

Agatha Christie nagy kedvencem, ennek ellenére komoly lemaradásban vagyok az életművében. Többek között nem olvastam még novellákat sem tőle, így az Adventi krimik remek kezdésnek tűnt megismerkedni a krimi királynőjének ezen oldalával.
Ez a könyv olyan gyönyörű, hogy megszólal. Idén messziről elkerült a karácsonyi hangulat, mégis, ahányszor ránézek a borítójára, átjár a melegség és a karácsonyi izgatottság, amit utoljára gyerekkoromban éreztem igazán.

A könyvben tizenkét, hosszabb-rövidebb novella kapott helyet, a megfelelő hangulatot pedig bevezetőként Christie rövid, gyerekkori karácsonyaira való visszaemlékezése alapozza meg. 

Az Adventi krimikben az írónő összes híres vagy kevésbé híres szereplője felbukkan. Természetesen az egyedi és utánozhatatlan Hercule Poirot viszi a prímet történetek mennyiségében, de szerepel a könyvben a nem kevésbé ismert Miss Marple, Tommy és Tuppence, Mr. Parker Pyne, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite is. Nekem teljes mértékben újdonság volt róluk olvasni, ugyanis a kis belga és a fifikás vénkisasszony nyomozásain kívül nem találkoztam még más Christie-szereplővel. Az újdonság erejével hatott például, amikor rádöbbentem, hogy a Tommy és Tuppence párosból az egyikük nő – szent meggyőződésem volt eddig, hogy két férfit takarnak a nevek.
Az aktuális főszereplőket nagyon ötletesen jelzi a novellák elején található kis piktogram, így még azelőtt tudjuk, hogy ki lesz a történet középpontjában, hogy elkezdenénk azt olvasni. 

A karácsonyi hangulatot az adja meg, hogy kifejezetten télies (kivétel azért akad), ünnephez közeli időszakokban játszódó novellák kaptak helyet a válogatásban. Az eredeti angol cím szerintem jobban visszaadja a kötet hangulatát (Midwinter Murder), de nálam így is teljesen jól működött vele a karácsonyra hangolódás, főleg úgy, hogy igyekeztem beosztani a történeteket és naponta csak kettőt, maximum hármat olvastam el, így volt ideje leülepedni és alig vártam, hogy folytathassam másnap egy újabb csavaros sztorival.

Adventi krimik

Agatha Christie rövid történetei is ugyanolyan zseniálisak, mint a regényei. Imádom, hogy képtelenség kitalálni, hogy ki a tettes, és csodálom, amiért képes szinte végtelenségig csűrni-csavarni a történeteit úgy, hogy közben végig logikus tud maradni. Emellett félelmetes, hogy mennyire ismerte az emberi lélek minden mélységét, és ezt tökéletesen vissza is tudta adni a szereplői által.

Nekem még mindig Poirot az etalon, nem csoda hát, hogy azok lettek a kedvenc történeteim, amiben a kis belga nyomozgatott, de nagyon tetszett a fentebb már említett Tommy és Tuppence páros nyomozása (A lelkipásztor lánya). A kötetben nem csupán krimik, hanem érdekesebb történetek is helyet kaptak, ilyen például A pollensai probléma, vagy az Edward Robinson férfiassága – ezekben nem bűntény volt a középpontban, sokkal inkább az emberi természet. Élmény volt ezt az oldalát is megismerni Christie-nek.

Az Adventi krimik tökéletes választás akkor, ha nem kifejezetten karácsonyi témában szeretnétek a karácsonyra hangolódni. Akkor is érdemes kézbe venni, ha még nem olvastatok az írótól, mert ez a kötet remek kis ízelítő a rá jellemző stíluselemekből és a szereplőiből. Ha pedig szeretitek Agatha Christie-t, akkor nem is kérdés, hogy ez a csodaszép könyv nem hiányozhat a gyűjteményből.
Élmény volt. 

A könyv adatai
Eredeti cím: Midwinter Murder
Kiadó: Helikon
Fordító: Borbás Mária, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Katona Tamás, Prekop Gabriella, Sipos Katalin
Kiadás: Keménytáblás
Oldalszám: 304
Kiadás éve: 2020
Moly

Nincs is jobb, mint Agatha Christie novellákkal hangolódni a karácsonyra! A Helikon Kiadó gondozásában megjelent Adventi krimik történeteiben a krimi királynőjének összes híres szereplője felbukkan, hogy ünnepi hangulatba hozzák az olvasót.  Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, és nyerjetek egy példányt a kötetből!

Nyereményjáték

Játékunkban ezúttal Agatha Christie műveit keressük! Az Adventi krimik oldalain számos híres szereplő bukkan fel az írónő egyéb regényeiből. Az állomásokon található idézetek alapján keressétek meg ezeknek a könyveknek címét és írjátok be a Rafflecopter dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

"Rendkívül veszélyes dolog ám, egy dallamot dúdolni. Fölfedi a tudatalattit."
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista
12.20.   Flora the Sweaterist
12.21.   Readinspo
12.22.   Spirit Bliss Sárga könyves út
12.23.   Booktastic Boglinc
12.24.   A Szofisztikált Macska
12.28.   Hagyjatok! Olvasok!
Blogturné Klub


Fülszöveg

Egy bögre forró tea, egy puha takaró és egy kötetre való Agatha Christie-novella. Mi más kell még a téli estékre, amikor egyre rövidebbek a nappalok és sötétebbek az éjszakák?

Tomboló hóviharok, veszélyes ajándékok, méreg a portóiban és egy váratlan látogató… Ezekben az advent és újév között játszódó novellákban Agatha Christie minden híres nyomozójával találkozhatunk. Miss Marple egy gyógyszállóban tölti a karácsonyt, Hercule Poirot vidéken, Parker Pyne Mallorcán, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite egy kastélyban, Tommy és Tuppence pedig egy vidéki fogadóban – a nyomukban pedig ott jár a halál…