Az „A” lány
Könyvajánló,  Thriller

Abigail Dean: Az „A” lány

Az „A” lány a fülszövegével egyből felkeltette a figyelmemet, mert pontosan olyan sztorinak tűnt, amit nagyon szoktam szeretni. A borítón még az is elhangzik, hogy a legjobb thriller a Holtodiglan óta, a hátoldalán meg az, hogy A szoba és az Éles tárgyak méltó párja.
Ha ezeket a könyveket valóban elolvasta volna az, aki ezt leírta, akkor most nem virítana ez a butaság a borító kellős közepén, és ennek eredményeként a sok csalódott olvasó sem taszítja 67%-ra a molyon.

Az Éles tárgyakkal vonható amúgy párhuzam abból a szempontból, hogy egy totál elborult família van a középpontban és az atmoszféra is hasonlóan borús és kilátástalan. A szoba pedig nyilván a fogvatartás és a gyermek-szál miatt merült fel. A Holtodiglant hagyjuk is, mert azon túl, hogy növelheti az eladást, sok értelmét nem látom egy lapon említeni kettőt.
Ha valaki csakis ezek hatására szeretné ezt a könyvet kézbe venni, akkor nagy valószínűség miatt csalódni fog.

Azért azt tisztázzuk is azonnal, hogy ez közel sem annyira rossz könyv, mint ahogy az értékelések meg a csillagozások mutatják. Nagyon komoly témáról beszél, a hangulata sötét, nyomasztó és fojtogató. Az írásmódja is remek: nem feltételezi, hogy az olvasója ostoba, így bátran, már-már pofátlanul váltogatja az idősíkokat mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül, a befejezést pedig a mi fantáziánkra bízza, mint ahogy számos más egyéb dolgot is a cselekmény folyamán. Thrillernek lehet nevezni abból a szempontból, hogy végig ott van benne a feszültség és nagyon aprólékosan, morzsáról morzsára fedi fel a múlt történéseit, a szereplőkkel együtt taszít bennünket egyre mélyebbre és egyre sötétebbre, miközben a jelen idősíkban azt is megmutatja, hogy a szereplők mennyire nem tudták maguk mögött hagyni a múltat.

A test notóriusan hatékony a fájdalom elfelejtésében, mondtam. Miért lenne meglepő, hogy, némi ösztönzéssel, az elme is képes ugyanerre? 

A történet elbeszélője Alexandra, vagyis az „A” lány, aki börtönben elhunyt édesanyja hagyatéka miatt tér haza Londonba New Yorkból, ahol sikeres ügyvédként dolgozik. Ő és testvérei gyerekkorukban egy vallási fanatikus apa és azt vakon követő anya áldozatai voltak – a kezdetben csak kissé furcsa és elhanyagolt családból évről évre lesz egyre hátborzongatóbb horrorfamília – a végén a gyerekek már nem csak a házat, de a szobájukat sem hagyhatják el és válogatott szenvedéseket kell kiállniuk.
Lex a rájuk örökül hagyott házat (minden borzalom helyét) szeretné közösségi házzá alakítani, de ehhez testvérei beleegyezése is szükséges. Sorra keresi fel őket és minden egyes nap, minden egyes óra, amit ezzel tölt, egyre mélyebbre taszítja őt a múltba. Hiába telt el annyi év, a könyvben végül kiderül, hogy szinte lehetetlen túllépni ezeken a borzalmakon, hiába a szertő és támogató környezet, a pszichológiai segítség és a sok-sok eltelt év.

Az „A” lány nem pörgős könyv, talán ez lehet az oka annak, ha sokan esetleg unalmasnak titulálják. Nem unalmas egyébként, csak a szerző tényleg ráérősen vezeti a cselekményt, és igyekszik minél jobban elhúzni a befejezést. Amellett, hogy az érzelmesebb olvasókat igencsak megviselheti a gyermekbántalmazás témaköre, a könyv inkább lélektanilag érdekes. Nem a fordulatok, a pörgés és az elképesztő akció az erőssége, hanem ennek az egész tébolynak a pszichológiai háttere, mind a szülők, mind az abúzust elszenvedő gyerekek szempontjából.

A könyv adatai
Eredeti cím: Girl A
Kiadó: Libri
Fordító: Hoppán Eszter
Kiadás: Füles kartonált
Oldalszám: 392
Kiadás éve: 2021
Moly
Az „A” lány

Abigail Dean megrázó debütáló regénye, Az „A” lány megrázó történet túlélésről, szövetségekről és árulásokról, valamint a testvérek titkairól, amelyeket önmaguk és egymás elől is rejtegetnek.
Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, és nyerjetek egy példányt a kötetből!

Nyereményjáték

A történet egy családról szól, amelyben a szülők korlátozzák a gyermekeik szabadságát. Játékunkban könyvborítók részleteit találjátok – olyan könyvek címét keressük, amelyben a szereplőknek hasonló borzalmakat – a külvilágtól való elszigeteltséget és kiszolgáltatottságot – kell átélniük.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

10.17: A Szofisztikált Macska

10.19 : Spirit Bliss A Sárga könyves út

10.21: Könyv és más


Fülszöveg

„Az „A” lány. A lány, aki megszökött. Ha valaki meg tudja csinálni, akkor az te vagy.”

Lex Gracie, az „A” lány. A nyomozók nevezték el így, miután megszökött a Borzalmak Házából, ahol a saját szülei tartották fogva és kínozták embertelen módon a testvéreivel együtt. Az „A” lánynak köszönhetően végül a gyerekek kiszabadultak és nevelőszülőkhöz kerültek, és mindenki abban bízott, hogy végleg maguk mögött hagyhatják a múltjukat.

Ám miután az anyjuk meghal a börtönben, Lexnek kapcsolatba kell lépnie a testvéreivel, hogy eldöntsék, mi lesz az örökül hagyott és szörnyű emlékekkel terhes ház sorsa. Miközben a sikeres ügyvédként dolgozó Lex felkeresi a többieket, rádöbben, hogy az eltelt évek ellenére még mindig óriási hatalma van a közös családi mitológia bűverejének, és szembesülnie kell azzal is, ki maradt örökre rabságban, és ki az, akinek valóban sikerült megszabadulnia.

Megrázó történet túlélésről, szövetségekről és árulásokról, valamint a testvérek titkairól, amelyeket önmaguk és egymás elől is rejtegetnek.